Η ραγδαία πρόοδος της καρδιοχειρουργικής έχει επιφέρει δραματική βελτίωση στην ασφάλεια και στα αποτελέσματα των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς στα μεγάλα κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού.
Καρδιοχειρουργική... "κλειδαρότρυπας"
Το νέο σύγχρονο στοίχημα αποτελεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ασθενών, ο λιγότερος πόνος, το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και η ταχύτερη μετεγχειρητική ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτό επιτυγχάνει η χειρουργική "κλειδαρότρυπας" (Keyhole surgery), δηλαδή η καρδιοχειρουργική με μικρές θωρακοτομές, που εκτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς σε κέντρα αριστείας.
Σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή διαστερνική προσπέλαση, που εφαρμόζεται κυρίως σε πολύπλοκες επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις και οι τομές φτάνουν τα 15 εκατοστά, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εφαρμόζεται σε επεμβάσεις κυρίως της αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας, καθώς και αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπαϊπάς).
Η προσπέλαση περιλαμβάνει είτε μερική (μίνι) στερνοτομή, είτε μικρή (μίνι) θωρακοτομή, διαμέσω των μυών ανάμεσα στις θωρακικές πλευρές και η επέμβαση εκτελείται με ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση, οι τομές περιορίζονται στα 5-6 εκατοστά, βελτιώνοντας εμφανώς το κοσμητικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιώντας τον μετεγχειρητικό πόνο. Οι μέρες νοσηλείας κατά κανόνα μειώνονται στις 2-5 από τις 7-8 μέρες, που συνήθως περιλαμβάνει η συμβατική χειρουργική τεχνική, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν νωρίτερα στις καθημερινές ασχολίες και στην εργασία τους. Επίσης, ο κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και αιμορραγίας καθώς και μεταγγίσεων μειώνεται σημαντικά στις επεμβάσεις με μικρές τομές.
Πότε επιλέγεται η τεχνική αυτή
Επαφίεται στην εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με αυτά των παραδοσιακών τεχνικών, βάσει του είδους και της σοβαρότητας της καρδιακής πάθησης, της ηλικίας, του ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής , καθώς και των αποτελεσμάτων των προεγχειρητικών εξετάσεων των ασθενών, ώστε να εξατομικεύσει και να προτείνει στον εκάστοτε ασθενή την θεραπεία που χρειάζεται για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και της άνετης και ασφαλούς ανάρρωσής του μετά το χειρουργείο.
Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Β. Σπηλιωτόπουλο, καρδιοχειρουργό, διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτη της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ. Έχει εργαστεί στις ΗΠΑ στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων Καρδίας-Πνευμόνων του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, στην Ελάχιστα Επεμβατική/ Ρομποτική Καρδιοχειρουργική στην Cleveland Clinic Foundation, καθώς και στη Χειρουργική Αορτής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας. Στην Αγγλία εργάστηκε ως Ε. Διευθυντής Καρδιοχειρουργός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Freeman Hospital του Newcastle upon Tyne. (http://cardiacsurgery.gr/).