Παράβλεψη περιήγησης

Τηλ: 6932 765080

BLOG

 • 22/11/2019 - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 0 Σχόλια
  Χειρουργική ανοικτής καρδιάς με τομές "κλειδαρότρυπας" (1)

  Η ραγδαία πρόοδος της καρδιοχειρουργικής έχει επιφέρει δραματική βελτίωση στην ασφάλεια και στα αποτελέσματα των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς στα μεγάλα κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού. 

  Καρδιοχειρουργική... "κλειδαρότρυπας"

  Το νέο σύγχρονο στοίχημα αποτελεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ασθενών, ο λιγότερος πόνος, το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και η ταχύτερη μετεγχειρητική ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτό επιτυγχάνει η χειρουργική "κλειδαρότρυπας" (Keyhole surgery), δηλαδή η καρδιοχειρουργική με μικρές θωρακοτομές, που εκτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς σε κέντρα αριστείας.

  Σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή διαστερνική προσπέλαση, που εφαρμόζεται κυρίως σε πολύπλοκες επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις και οι τομές φτάνουν τα 15 εκατοστά, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εφαρμόζεται σε επεμβάσεις κυρίως της αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας, καθώς και αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπαϊπάς).

  Η προσπέλαση περιλαμβάνει είτε μερική (μίνι) στερνοτομή, είτε μικρή (μίνι) θωρακοτομή, διαμέσω των μυών ανάμεσα στις θωρακικές πλευρές και η επέμβαση εκτελείται με ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση, οι τομές περιορίζονται στα 5-6 εκατοστά, βελτιώνοντας εμφανώς το κοσμητικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιώντας τον μετεγχειρητικό πόνο. Οι μέρες νοσηλείας κατά κανόνα μειώνονται στις 2-5 από τις 7-8 μέρες, που συνήθως περιλαμβάνει η συμβατική χειρουργική τεχνική, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν νωρίτερα στις καθημερινές ασχολίες και στην εργασία τους. Επίσης, ο κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και αιμορραγίας καθώς και μεταγγίσεων μειώνεται σημαντικά στις επεμβάσεις με μικρές τομές. 

  Πότε επιλέγεται η τεχνική αυτή

  Επαφίεται στην εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με αυτά των παραδοσιακών τεχνικών, βάσει του είδους και της σοβαρότητας της καρδιακής πάθησης, της ηλικίας, του ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής , καθώς και των αποτελεσμάτων των προεγχειρητικών εξετάσεων των ασθενών, ώστε να εξατομικεύσει και να προτείνει στον εκάστοτε ασθενή την θεραπεία που χρειάζεται για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και της άνετης και ασφαλούς ανάρρωσής του μετά το χειρουργείο.

  Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Β. Σπηλιωτόπουλο, καρδιοχειρουργό, διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτη της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ. Έχει εργαστεί στις ΗΠΑ στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων Καρδίας-Πνευμόνων του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, στην Ελάχιστα Επεμβατική/ Ρομποτική Καρδιοχειρουργική στην Cleveland Clinic Foundation, καθώς και στη Χειρουργική Αορτής στο  Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας. Στην Αγγλία εργάστηκε ως Ε. Διευθυντής Καρδιοχειρουργός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Freeman Hospital του Newcastle upon Tyne. (http://cardiacsurgery.gr/).

  Διαβάστε περισσότερα
 • 22/11/2019 - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 0 Σχόλια
  Θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη «σιωπηλή επιδημία»

  Με αφορμή την ομιλία του στο συνέδριο Καρδιοθωρακοχειρουργικής «Athens Crossroad», το CNN Greece συνομίλησε με τον καρδιοχειρουργό Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο για τις εξελίξεις και τις καινοτομίες στον τομέα του. Ο εξειδικευμένος γιατρός, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής, μας μίλησε για τη «σιωπηλή επιδημία», δηλαδή το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας. Για τον λόγο αυτό, η ενημέρωση του κοινού γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα είναι απαραίτητη, προκειμένου να γίνεται έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση. Τι πρέπει να γνωρίσουμε σχετικά με το εν λόγω θέμα και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την υγεία της καρδιάς μας;

  Πρόσφατα συμμετείχατε στο συνέδριο «Athens Crossroad» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας – Αγγείων. Ποιες καινοτομίες συζητήθηκαν; Σε ποιο θέμα αφορούσε η δική σας ομιλία;

  Το φετινό συνέδριο Καρδιοθωρακοχειρουργικής στην Αθήνα στέφθηκε από επιτυχία λόγω της μεγάλης συμμετοχής ειδικών υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα. Συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες καινοτομίες στην ειδικότητά μας, όπως η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση καρδιακών και θωρακικών παθήσεων με μικρές τομές, η ρομποτική καρδιοθωρακοχειρουργική, η διαδερμική αντιμετώπιση δομικών παθήσεων της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων, καθώς και η διακαθετηριακή-ενδαγγειακή αντιμετώπιση παθήσεων της αορτής, όπως τα ανευρύσματα και οι διαχωρισμοί.

  Η δική μου ομιλία αφορούσε την πλέον εξειδικευμένη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στη χειρουργική αντιμετώπιση μη συχνών, αλλά δύσκολων επιπλοκών των ολοένα και αυξανόμενων ενδαγγειακών αορτικών επεμβάσεων. Το μήνυμα της ομιλίας μου αφορούσε στην πιστή εφαρμογή των σωστών ενδείξεων για τη διενέργεια των πρωτοποριακών αυτών, ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, που διενεργούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένες και έμπειρες ιατρικές ομάδες, καθώς και στην έμφαση στη τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, προκειμένου οι όποιες επιπλοκές να διαγιγνώσκονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται σε κέντρα υψηλής εξειδίκευσης.

   

   

   

  Δραστηριοποιείστε σε όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής και συγκεκριμένα εξειδικεύεστε στη Χειρουργική Αορτής. Γιατί επιλέξατε τον εν λόγω κλάδο;

  Η Χειρουργική Αορτής ως εξειδίκευση της καρδιοχειρουργικής παρουσιάζει ιδιαιτερότητες στο σχεδιασμό, στις μεθόδους, στις τεχνικές και την γενικότερη οργάνωση των επεμβάσεων. Ο ειδικός χειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει ένα φάσμα άμεσα απειλητικών για τη ζωή των ασθενών παθολογικών καταστάσεων, όπως τα ανευρύσματα και οι διαχωρισμοί αορτής, που απαιτούν την έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με τον εκάστοτε ασθενή (individualized management). Η κλινική μου μετεκπαίδευση στο Τορόντο του Καναδά και στο Χιούστον των Η.Π.Α., υπό την επίβλεψη δύο από τους κορυφαίους χειρουργούς αορτής στον κόσμο, των καθηγητών Tirone E. David και Joseph S. Coselli, αντίστοιχα, μου πρόσφερε την ευκαιρία να εμβαθύνω στις αρχές της καρδιοχειρουργικής και στην εφαρμογή τους στην κλινική πράξη, στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

  Πρόσφατα, δε, είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε και να παρακολουθήσουμε τον καθηγητή J. S. Coselli, ως επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, όπου ανέλυσε την προσωπική του εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση άνω των 3.500 περιστατικών ανευρυσμάτων θωρακοκοιλιακής αορτής, που καθιστά την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική των Baylor College of Medicine & Texas Heart Institute, της οποίας ηγείται, κέντρο αναφοράς παγκοσμίως για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις.

   

   

   

   

   

  Φωτ.1 & Φωτ.2: Ο δρ Σπηλιωτόπουλος με τον DrCoselli στο χειρουργείο του HoustonTexas και στην Ακρόπολη των Αθηνών

  Έχετε εκπαιδευτεί και εργαστεί στα πλέον αναγνωρισμένα ιατρικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αγγλίας. Θεωρείτε πως οι υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας που προσφέρονται εκεί είναι καλύτερες; Και αν ναι, πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η Ελλάδα;

  Σε όλα τα συστήματα Υγείας υπάρχουν τα θετικά και αρνητικά σημεία, καθώς και οι θεραπευτικές ομάδες και τα κέντρα που ξεχωρίζουν. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν καθιερωμένα, έγκυρα και λειτουργικά εθνικά συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε να λαμβάνονται τα μέτρα που χρειάζονται κάθε φορά και να διασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό μέσο επίπεδο ασφαλούς, επιστημονικά επαρκούς και αξιοπρεπούς για τους ασθενείς φροντίδας υγείας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θεωρώ πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρεια βελτίωσης για τη χώρα μας.

  Τι πρέπει να γνωρίζει το ευρύ κοινό για το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα;

  Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στον ανθρώπινο οργανισμό και μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα όργανα και ιστούς του σώματος, καθιστώντας την απαραίτητη για την επιβίωσή του. Ανεύρυσμα αορτής αποκαλείται η μη φυσιολογική διάταση (σαν φούσκα) του τοιχώματός της, όταν αυτό για διάφορους λόγους εξασθενεί και χάνει τη φυσιολογική του δομή και αντοχή στην πίεση του αίματος που διέρχεται μέσα από αυτό. Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής λέγονται «θωρακικά αορτικά ανευρύσματα» και μπορούν να εντοπίζονται  σε οποιοδήποτε από τα επί μέρους τμήματά της, όπως η αορτική ρίζα (στην έκφυσή της από την καρδιά), η ανιούσα αορτή, το αορτικό τόξο και η κατιούσα θωρακική αορτή. Πιο εκτεταμένα ανευρύσματα μπορούν να καταλαμβάνουν και την θωρακική και την κοιλιακή αορτή και ονομάζονται «θωρακοκοιλιακά αορτικά ανευρύσματα».

  Έχει υπολογισθεί πως στις ΗΠΑ 15.000 ασθενείς προσβάλλονται ετησίως από θωρακικά αορτικά ανευρύσματα, ενώ περίπου 47.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο από κάθε τύπο αορτικής νόσου, περισσότεροι από καρκίνο του μαστού, AIDS ή τροχαία ατυχήματα, καθιστώντας την μία «σιωπηλή επιδημία».

  Το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα είναι σοβαρός κίνδυνος για την υγεία γιατί, αναλόγως του εντοπισμού του και του μεγέθους του, μπορεί να ραγεί ή να διαχωρισθεί (σχίσιμο των στοιβάδων του αορτικού τοιχώματος), προκαλώντας απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία, απαιτώντας κατεπείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

  Ωστόσο, αν ανιχνευθεί έγκαιρα, ένα θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα μπορεί συχνά να αντιμετωπισθεί με χειρουργείο ή με άλλες λιγότερο επεμβατικές μεθόδους σε τακτική βάση με καλύτερα αποτελέσματα.

   

   

   

  Συχνά τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής, περνούν απαρατήρητα. Πώς μπορεί να γίνει η έγκαιρη διάγνωσή τους;

  Συχνά τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής περνούν απαρατήρητα, λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων στους μισούς από τους ασθενείς που πάσχουν από αυτά. Στους υπόλοιπος δύνανται να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, στην κάτω σιαγόνα, στον αυχένα και στην πλάτη, επίμονο βήχα, βραχνή φωνή ή δύσπνοια. Η έγκαιρη διάγνωση των θωρακικών αορτικών ανευρυσμάτων είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, εν όψει του κινδύνου ρήξης αυτών με πιθανές μοιραίες για τον ασθενή συνέπειες. Ο κίνδυνος ρήξης αυξάνεται όσο ταχύτερα μεγαλώνει το μέγεθος των ανευρυσμάτων.  Για τον σκοπό αυτό, οι ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν και να θεμελιώσουν τη διάγνωση των θωρακικών αορτικών ανευρυσμάτων, συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους:

  -Ακτινογραφία θώρακος   

  -Αξονική τομογραφία-αγγειογραφία

  -Μαγνητική τομογραφία

  -Υπερηχοκαρδιογράφημα

  -Αγγειογραφία

  Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση παθήσεων της θωρακικής και κοιλιακής αορτής έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η μεγαλύτερη καινοτομία που θεωρείτε ότι έχει σημειωθεί;

  Εναλλακτικά της κλασικής ανοικτής μεθόδου χειρουργικής αντιμετώπισης και αναλόγως της ανατομικής εντόπισης του ανευρύσματος στην κατιούσα θωρακική αορτή, δύναται να προταθεί η νεότερη ενδαγγειακή μέθοδος επιδιόρθωσης του θωρακικού αορτικού ανευρύσματος (TEVAR), με την οποία αποφεύγεται η ανοικτή προσπέλαση και ο αποκλεισμός του ανευρύσματος επιτυγχάνεται μέσω καθετήρων και ενδοαυλικών μοσχευμάτων με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Οι καινοτόμες αυτές μέθοδοι έχουν μάλιστα επεκταθεί και σε άλλες ανατομικές θέσεις, όπως τα θωρακοκοιλιακά και τα ανευρύσματα αορτικού τόξου, με την ανάπτυξη κατάλληλων ενδοαυλικών συσκευών με εξατομικευμένη διαδικασία κατασκευής για κάθε ασθενή, το οποίο αποτελεί και μια σημαντικότατη εξέλιξη. Η εφαρμογή αυτών των πρωτοποριακών μεθόδων αποτελεί ήδη πραγματικότητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε σύγχρονα κέντρα του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ευρώπη), ενώ τα τελευταία χρόνια μπορούν να εφαρμοσθούν και σε αντίστοιχα υψηλής εξειδίκευσης κέντρα της Ελλάδας από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς και ομάδες. Ωστόσο, η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση του ανευρύσματος θωρακικής αορτής εναπόκειται στην κρίση και υπεύθυνη συμβουλή του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

  Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την υγεία της καρδιάς μας; Τι πρέπει να προσέχουμε;

  Η πρόληψη αποτελεί την σημαντικότερη φροντίδα για την υγεία της καρδιάς μας. Πρέπει να προσέχουμε όλοι για την αποφυγή ή τη θεραπεία των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, το στρες και η ελλιπής κοινωνικοποίηση.

  Τέλος, χρειάζεται να ακολουθούμε τις οδηγίες για τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο μας. Όπως για όλα, πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε!

  Link; https://www.cnn.gr/news/ellada/story/156395/thorakiko-aortiko-aneyrysma-ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-ti-siopili-epidimia?fbclid=IwAR010oDwnoUXZl5toMIpL8AoUHCcw32uSTdzLCuy790M_7w36RadTt29Uco

  Διαβάστε περισσότερα
 • 24/05/2019 - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 0 Σχόλια
  THV Training, Nyon, Switzerland: excellent course!
  Εκπαίδευση στις διακαθετηριακές αντικαταστάσεις αορτικής βαλβίδας (TAVI) από την Edwards Lifesciences στη Νιόν της Ελβετίας.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 24/05/2019 - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 0 Σχόλια
  Σχολιαστής στο “Cardio-Bridge 2019” της Παν/κής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.
  Σχολιαστής στο εξαιρετικό συνέδριο με διεθνή συμμετοχή “Cardio-Bridge 2019” της Παν/κής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

  https://www.facebook.com/KonstantinosV.Spiliotopoulos/photos/pcb.2338424139764715/2338424093098053/?type=3&theater 
  Διαβάστε περισσότερα
 • 24/05/2019 - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 0 Σχόλια
  Amazing TAVI Skills for Surgeons course by Medtronic, Heart Center, Leipzig, Germany
  Amazing TAVI Skills for Surgeons course by Medtronic: 
  Transfemoral TAVI and intra-procedure imaging for cardiac surgeons, Heart Center, Leipzig, Germany

  https://www.facebook.com/KonstantinosV.Spiliotopoulos/photos/pcb.2331820920425037/2331819883758474/?type=3&theater 
  Διαβάστε περισσότερα
 • 24/05/2019 - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 0 Σχόλια
  EACTS Academy, Endoscopic Port-Access Mitral Valve Repair Drylab Training
  Εκπαίδευση στην Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μητροειδούς βαλβίδας στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. 

  Διαβάστε περισσότερα
 • 25/06/2018 - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 0 Σχόλια
  Ανευρύσματα θωρακικής αορτής
  Από τι προκαλείται το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα;

  Η πιο κοινή αιτία δημιουργίας των θωρακικών αορτικών ανευρυσμάτων είναι η αθηροσκλήρωση, μια παθολογική διαδικασία που καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών, που συνοδεύει συχνά τη γήρανση με πιθανότερη εμφάνιση στους άνδρες. Η αθηρωματική πλάκα που δημιουργείται στο εσωτερικό του τοιχώματος της αορτής επιφέρει τη σκλήρυνση και την εξασθένησή του στην εσωτερική πίεση που ασκείται από τη ροή του αίματος.
  Ο κίνδυνος ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης αυξάνεται με το κάπνισμα, την αρτηριακή υπέρταση, την υπερχοληστερολαιμία, την παχυσαρκία, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής ή περιφερικής αγγειακής νόσου (στένωση των αρτηριών των άκρων κ.τ.λ.).
  Άλλες νοσηρές καταστάσεις που προδιαθέτουν την ανάπτυξη θωρακικών αορτικών ανευρυσμάτων σε νεότερες ηλικίες συμπεριλαμβάνουν γενετικά σύνδρομα παθολογικού συνδετικού ιστού, όπως τα σύνδρομα Marfan, Loeys-Dietz και Ehlers-Danlos, καθώς και η παρουσία διγλώχινας αορτικής βαλβίδας. Επιπλέον, λοιμώξεις (π.χ. σύφιλις) και φλεγμονώδεις νόσοι, όπως η αρτηρίτιδα Takayasu δύνανται να προκαλέσουν θωρακικά αορτικά ανευρύσματα, καθώς επίσης και τραυματισμοί, όπως πτώση από ύψος και τροχαία ατυχήματα.


  Ποια τα συμπτώματα και η διάγνωση των θωρακικών αορτικών ανευρυσμάτων;

  Συχνά τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής περνούν απαρατήρητα, λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων στους μισούς από τους ασθενείς που πάσχουν από αυτά. Στους υπόλοιπος δύνανται να προκαλέσουν πόνο στο στήθος/στην κάτω σιαγόνα/στον αυχένα και στην πλάτη, επίμονο βήχα, βραχνή φωνή ή δύσπνοια. Η έγκαιρη διάγνωση των θωρακικών αορτικών ανευρυσμάτων είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, εν όψει του κινδύνου ρήξης αυτών με πιθανές μοιραίες για τον ασθενή συνέπειες. Ο κίνδυνος ρήξης αυξάνεται όσο ταχύτερα μεγαλώνει το μέγεθος των ανευρυσμάτων. Για το σκοπό αυτό, οι ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν και να θεμελιώσουν τη διάγνωση των θωρακικών αορτικών ανευρυσμάτων, συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους:
  -Ακτινογραφία θώρακος   
  -Αξονική τομογραφία-αγγειογραφία
  -Μαγνητική τομογραφία
  -Υπερηχοκαρδιογράφημα
  -Αγγειογραφία


  Πώς αντιμετωπίζονται τα θωρακικά αορτικά ανευρύσματα;

  Η αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εξαρτάται από το μέγεθος και τον εντοπισμό τους, καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Στην περίπτωση που το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα είναι μικρό και δεν προκαλεί συμπτώματα, θα μπορούσε να συσταθεί παρακολούθηση με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο με αξονική ή μαγνητική τομογραφία κάθε 6-12 μήνες, για πιθανές αλλαγές στο μέγεθος ή τη μορφολογία του.

  Χειρουργική & ελάχιστα επεμβατική/ενδαγγειακή θεραπεία

  Ωστόσο, εάν το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα είναι μεγάλο ή προκαλεί συμπτώματα, τότε απαιτείται η έγκαιρη αντιμετώπισή του, ώστε να προληφθεί μια πιθανή μοιραία για τη ζωή του ασθενούς ρήξη. Το εξασθενημένο και διατεταμένο τμήμα της αορτής μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά και να αντικατασταθεί από ένα συνθετικό μόσχευμα, ενώ στην περίπτωση που το ανεύρυσμα γειτνιάζει με την αορτική βαλβίδα, δύναται να χρειασθεί επίσης πλαστική επιδιόρθωση ή αντικατάσταση αυτής με τη χρήση καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών. Οι επεμβάσεις αυτές είναι πολύπλοκες και συνιστάται η διενέργειά τους από έμπειρη χειρουργική ομάδα, κάτω από γενική αναισθησία και ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο περίπου μίας εβδομάδας.
  Εναλλακτικά της κλασικής ανοικτής μεθόδου χειρουργικής αντιμετώπισης και αναλόγως της ανατομικής εντόπισης του ανευρύσματος στην κατιούσα θωρακική αορτή, δύναται να προταθεί η νεότερη ενδαγγειακή μέθοδος επιδιόρθωσης του θωρακικού αορτικού ανευρύσματος (TEVAR), με την οποία αποφεύγεται η ανοικτή προσπέλαση και ο αποκλεισμός του ανευρύσματος επιτυγχάνεται μέσω καθετήρων και ενδο-αυλικών μοσχευμάτων με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Η εφαρμογή αυτών των πρωτοποριακών μεθόδων αποτελεί ήδη πραγματικότητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε σύγχρονα κέντρα αριστείας του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ευρώπη), ενώ τα τελευταία χρόνια μπορούν να εφαρμοσθούν και σε αντίστοιχα υψηλής εξειδίκευσης κέντρα της Ελλάδας, από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς και ομάδες.
  Οι καινοτόμες αυτές μέθοδοι έχουν μάλιστα επεκταθεί και αφορούν αορτικά ανευρύσματα εντοπιζόμενα και σε άλλες ανατομικές θέσεις, όπως τα θωρακοκοιλιακά και τα ανευρύσματα αορτικού τόξου. Ωστόσο, η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση του ανευρύσματος θωρακικής αορτής εναπόκειται στην κρίση και υπεύθυνη συμβουλή του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.


  Κωνσταντίνος B. Σπηλιωτόπουλος, MD, PhD, FETCS
  Καρδιοχειρουργός - Χειρουργός Αορτής Baylor College of Medicine, Houston, Texas, ΗΠΑ
  Συνεργάτης Δ.Θ.Κ. Αθηνών «Υγεία»
  Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για τα cookies

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣCOOKIEΔΙΑΡΚΕΙΑ
google.com_ga
_gat
_gid
1P_JAR
APISID
DV
HSID
NID
SAPISID
SID
SIDCC
SSID
UULE
Τα cookies στατιστικής ανάλυσης βοηθούν τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας να καταλάβουν πώς διαδρούν οι επισκέπτες με την ιστοσελίδας συλλέγοντας και αποστέλλοντας ανώνυμες πληροφορίες.