ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΟΡΤΗΣ

Πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές

Ο καρδιοχειρουργός Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος είναι εξειδικευμένος στην Ανοικτή και Ενδαγγειακή Χειρουργική Αορτής και διακρίνεται για την υψηλή επιστημονική του κατάρτιση και την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της κλινικής του μετεκπαίδευσης, εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Αορτής στο πλευρό του διάσημου χειρουργού αορτής

J.S. Coselli (Baylor St’ Luke’s Medical Center, Baylor College of Medicine & Texas Heart Institute, Χιούστον/Τέξας/ΗΠΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρδιοχειρουργός Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, το 2016, διετέλεσε κεντρικός ομιλητής-σχολιαστής στο κορυφαίο Αμερικανικό συνέδριο Αορτικής Χειρουργικής -AATS Aortic Symposium- στη Νέα Υόρκη.

Ανευρύσματα θωρακικής αορτής

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στον ανθρώπινο οργανισμό και μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα όργανα και ιστούς του σώματος, καθιστώντας την απαραίτητη για την επιβίωσή του. Το τμήμα της αορτής που διέρχεται από το θώρακα αποκαλείται θωρακική αορτή, ενώ το τμήμα της αορτής που διέρχεται από την κοιλία λέγεται κοιλιακή αορτή.

Τι είναι το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα;

Ανεύρυσμα αορτής αποκαλείται η μη φυσιολογική διάταση (σαν φούσκα) του τοιχώματός της, όταν αυτό για διάφορους λόγους αδυνατίζει και χάνει τη φυσιολογική του δομή και αντοχή στην πίεση του αίματος που διέρχεται μέσα από αυτό. Τα ανευρύσματα, ανάλογα με το σχήμα τους, χωρίζονται σε επιμήκη (ομοιόμορφα διατεταμένα) και σακοειδή (εντοπισμένα στη μια πλευρά του παθολογικού αορτικού τοιχώματος σαν φούσκα). Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής αποκαλούνται «κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα», ενώ τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής λέγονται «θωρακικά αορτικά ανευρύσματα» και μπορούν να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε από τα επί μέρους τμήματά της, όπως η αορτική ρίζα (στην έκφυσή της από την καρδιά), η ανιούσα αορτή, το αορτικό τόξο και η κατιούσα θωρακική αορτή. Πιο εκτεταμένα ανευρύσματα μπορούν να καταλαμβάνουν και τη θωρακική και την κοιλιακή αορτή και ονομάζονται «θωρακοκοιλιακά αορτικά ανευρύσματα».

     Ποιος μπορεί να προσβληθεί από θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα;

Έχει υπολογισθεί πως στις ΗΠΑ 15.000 ασθενείς προσβάλλονται ετησίως από θωρακικά αορτικά ανευρύσματα, ενώ περίπου 47.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο από κάθε τύπο αορτικής νόσου -περισσότεροι από καρκίνο του μαστού, AIDS ή τροχαία ατυχήματα-, καθιστώντας τη σιωπηλή επιδημία.

Είναι το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα σοβαρό;

Το θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα είναι σοβαρός κίνδυνος για την υγεία γιατί, αναλόγως του εντοπισμού του και του μεγέθους του, μπορεί να σπάσει (ρήξη του τοιχώματος της αορτής) ή να διαχωρισθεί (σχίσιμο των στοιβάδων του αορτικού τοιχώματος), προκαλώντας απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία και απαιτεί κατεπείγουσα ιατρική αντιμετώπιση. Ωστόσο, αν ανιχνευθεί έγκαιρα, ένα θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα μπορεί συχνά να αντιμετωπισθεί με χειρουργείο ή με άλλες λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, σε τακτική βάση με καλύτερα αποτελέσματα.